Parket

Een parketvloer is een prachtig natuurproduct voor je interieur. Je kunt kiezen uit veel verschillende houtsoorten, zoals bijvoorbeeld traditioneel licht eiken, of warmrood afzelia, of grijs verouderd hout. Wat je keuze ook wordt, met parket ben je verzekerd van een leefruimte die stijl en karakter uitstraalt. Je favoriete legpatroon (visgraat, Hongaarse punt, blokpatroon) en een stijlvolle afwerking maken de parketvloer tot jouw droomvloer. Dat kun je gerust aan ons overlaten. Parket gaat een leven lang mee en daarom is het ook een duurzame keuze.

Massief parket

Massief parket bestaat uit planken die zo’n 6 tot 10 mm dik zijn. De planken worden op een houten ondervloer gelijmd, en vervolgens op die ondervloer gespijkerd. Na het leggen wordt het parket geschuurd, en daarna afgewerkt met lak of olie.
Massief parket van wat dikkere planken (14-22 mm) kan blind op de ondervloer gespijkerd worden. Bij planken vanaf 20 mm dikte kan het parket zelfdragend geplaatst worden. Dat wil zeggen dat ze bijvoorbeeld op balken geplaatst kunnen worden, die op een afstand van ca. 45 cm van elkaar liggen.
Massieve planken werken onder invloed van warmte en vocht. Daarom is het raadzaam om de relatieve luchtvochtigheid en de temperatuur te controleren en op peil te houden. Dat kan met een hygrometer. Die laat zien wanneer het nodig is de lucht droger of juist vochtiger te maken. Door te ventileren wordt de lucht droger, en door een luchtbevochtiger te gebruiken wordt de lucht vochtiger. Speciale water reservoirtjes aan de radiatoren hebben dit effect ook.

Lamelparket

Lamelparket bestaat uit houten planken die opgebouwd zijn uit meerdere lagen. Er zijn veel uitvoeringen, bijvoorbeeld handgeschraapt, geborsteld, gerookt, of gebeitst in allerlei kleuren en nuances. Ten slotte kan het parket afgewerkt worden met olie of lak
De toplaag bestaat uit hardhout met een dikte van 3-6 mm. De onderlaag is van multiplex met een dikte van 10-16 mm. Sommige typen lamelparket hebben nog een tussenlaag van vurenhouten strookjes die haaks op de toplaag liggen. De lagen worden in de fabriek met lijm op elkaar geperst. Door de kruislingse verlijming van de lagen wordt de werking van het hout tot een minimum beperkt.
Lamelparket werkt bijna niet, en daarom is het zeer geschikt om zwevend te leggen. Een zwevende vloer is een dekvloer die als het ware losliggend op de dragende vloer wordt geplaatst. Op de dragende vloer wordt eerst een verend isolatie materiaal gelegd. Daardoor kunnen de dragende en de zwevende vloer onafhankelijk van elkaar werken. Het voordeel hiervan is dat contact- en luchtgeluid optimaal gedempt worden.

Vloerverwarming en vloerkoeling

Vloerverwarming en vloerkoeling kunnen heel goed samengaan met parket, afhankelijk van de houtsoort en van de dikte van het hout. Kijk hieronder voor meer informatie over parket en vloerverwarming.

In deze animatievideo laten we je kennis maken met Marloes en Yousef, starters op de woningmarkt. Ze hebben een woning gekocht die ze hebben verduurzaamd en voorzien van droogbouwvloerverwarming. Nu zijn ze op zoek naar een mooie, duurzame parketvloer.

In deze animatievideo laten we je kennis maken met Petra en Henk, doorgroeiers op de woningmarkt. Ze hebben een nieuwbouwwoning gekocht met vloerverwarming en een warmtepomp. Nu zijn ze op zoek naar een mooie parketvloer.

 

 

In deze animatievideo laten we je kennis maken met Bep van 67 jaar. Ze gaat in een appartement wonen met een zwevende dekvloer van 10Db en is op zoek naar een mooie, tijdloze parketvloer.